Medelhavskryssning  
En vecka ombord på "Allure of the seas" som reseledare, 12-20/9 2015

Det är den 12e September och på gatan utanför Sparbanken i Enköping trängs förväntansfulla resenärer med ett myller av orangea påsar fyllda med solhattar, pennor, tävlingar m.m. Efter ett års förberedelser är det äntligen dags att ge sig av mot Medelhavet för att njuta av en vecka ombord på ett av världens största kryssningsfartyg, Allure of the seas.

Jag minns precis var jag befann mig när min kompis Kimmo ringde och frågade om jag ville följa med på en veckas lyxkryssning och hjälpa till som reseledare. Jag var på väg hem från mitt byggjobb i Stockholm och blev nästan tårögd då jag blev erbjuden chansen att få förverkliga en dröm, att jobba som reseledare. Visserligen gällde det bara en vecka men det blev en resa som jag aldrig kommer att glömma.

Mina vänner Petri och Kimmo driver en resebyrå i Enköping och de hade fått uppdraget att arrangera Sparbankens seniorresa, ett evenemang som körs vartannat år och 2015 års resa skulle bli med Royal Caribbeans fartyg Allure of the seas.
I Januari hade vi ett par informationsmöten om resan och sedan dess längtade vi till den dagen då allt var fixat och klart och det var dags att kliva ombord på tre bussar för att åka till Arlanda. Våra resenärer var i blandade åldrar och den äldste var hela 92 år gammal.

Fartyget Allure of the seas ingår i Royal Caribbeans flotta och är med sina 360 meter som en liten stad till havs. Fartyget kan ta 5400 gäster och resenärerna behöver inte oroa sig över att ha en långtråkig vistelse ombord. Gillar man musik så kan man lyssna till storbandsmusik i klubben Dazzles, luta sig tillbaka i klubben Jazz, dansa till latino i Boleros, dansa disco i Solarium och Blaze eller varför inte underhålla de övriga gästerna med att sjunga karaoke. I den stora teatern Amber visas storslagna shower som Blue planet och Mamma Mia. Självklart så fanns det även en skridskobana med en isshow ombord..
Många av resenärerna i vårt härliga gäng aktiverade sig med olika sporter som fanns ombord. Varje eftermiddag var det bland annat minigolfturnering. Andra aktiviteter som fanns var klättervägg, zip line, basket, pingis, gym samt en löparbana som gick runt fartyget. En uppskattad aktivitet var Flowrider. En maskin som skapade en konstgjord våg där man kunde testa på att surfa, boogie boarding eller stand up surfing. Det var ofta gott om publik då flera av våra resenärer samt reseledarna testade på att glida runt på "vågen" till stora ovationer.

Efter alla dessa aktiviteter så fanns det gott om pooler att bada i, bland annat två bubbelpooler som stack ut en bit utanför fartyget, där hade man en fantastisk utsikt över havet eller de hamnar vi besökte. Vid poolerna var det full fart med underhållning, ville man träna så kunde man hänga på då det var aerobics eller danspass, eller så kunde man ta en glass i mjukglassmaskinen och bara titta på de andra som aktiverade sig.... De som inte gillade att bada hade fullt upp att hinna med alla olika tävlingar som fanns ombord, frågesporter, bingo m.m. En del testade även lyckan i det stora casinot. Jag satte mina sista pengar för kvällen på nummer 11 och otroligt nog så satt den :)
 

I aktern klev man ut på Boardwalk, ett område som inspirerats av berömda tivolipirer så där hittade man en karusell, restauranger, butiker och självklart en populär korvkiosk. I slutet av Boardwalk så låg Aqua Theatre, en stor teater där det hölls en fantastisk vattenshow med simhoppare och akrobater.
Ville man bara ta det lugnt så fanns det en stor park mitt i fartyget, Central Park. Där fanns ett café, flera restauranger och ett konstgalleri. Under kvällarna så underhölls besökarna av musiker i den rogivande miljön.

Vårt sällskap hade olika hyttkategorier, jag och min kompis Frida bodde i en fin insideshytt där vi fick den bästa servicen man kan tänka sig. Hytten städades ett par gånger om dagen och när man skulle gå och lägga sig så hade handdukarna förvandlats till olika djur och på sängen låg fartygets tidning Cruise Compass. I den kunde man läsa om kommande dags hamnstad, tips på utflykter, vädret, öppettider i fartygets butiker och restauranger samt schemat för alla aktiviteter ombord. Tidningen var bra för oss reseledare att ha med varje morgon då vi fanns tillgängliga för resenärerna mellan klockan 08-09 i klubben Boleros. Där hjälpte vi till med att boka utflykter, informerade om dagens aktiviteter samt hade samlingar för de som ville utforska hamnstäderna tillsammans.

Allt detta som erbjöds ombord, utflykterna vi genomförde, det fina vädret samt den härliga blandningen av resenärer gjorde denna resa till en upplevelse utöver det vanliga. Här följer en kort resedagbok om vad vi upplevde under denna oförglömliga vecka:

Lördag:
Klockan 09:30 lämnade tre bussar Enköping och efter en lång resdag med ett antal spänningshöjande händelser så anlände vi till Barcelona. Den första natten skulle vi tillbringa på ett hotell i utkanten av Barcelona och när vi kom fram så visade det sig att restaurangen på hotellet var abonnerat för ett bröllop så det blev lite kaos med trötta och hungriga resenärer innan det löste sig med att de som ville kunde få beställa mat till rummet. De flesta valde att följa med till centrum och minglade runt på Ramblan. Äntligen hade resan kommit igång!!
Jag var helt slut efter allt strul på Arlanda, en del hade inte fått goodiebags, en väska och en kamera hade gått sönder, men det värsta var att tre personer fanns inte med i bokningen! Det tog 40 långa minuter med samtal till flygbolagets kontor i Spanien innan det löste sig, då var jag helt genomsvettig men glad att det ordnade sig, mina värsta minuter på en flygplats :)

Söndag:
Efter en stor frukostbuffé så lämnade bussarna hotellet och vi åkte ner till hamnen där vi för första gången fick syn på det gigantiska fartyget Allure of the seas. Incheckningen gick smidigt och de flesta av oss fick tillgång till hytterna direkt. Vi hade äran att ha med oss Niklas från rederiet Royal Caribbean och han tog med oss reseledare på en rundtur ombord. Massor av intryck på en kort stund, det snurrade nog i skallen på de flesta av oss men det var bra att få en överblick av fartyget.
På eftermiddagen hölls ett välkomstmöte där vi underhölls av vacker sång framförd av Sparbankens reseledare. Niklas lärde oss att Allure är ett fartyg, INTE en båt och Kimmo och Petri från Polyresor gav oss praktiska råd inför veckan.
Sedan fick alla ombord vara med på en säkerhetsgenomgång och efter det så var det dags för resans första middag. Varje kväll hade vi bokade bord i den stora restaurangen Silk där det serverades trerätters menyer men det var fritt fram att äta på någon av de andra restaurangerna ombord. Servicen var perfekt och såg kyparen att man uppskattade desserten så var han snabb att fråga om man ville ha en till... Varför inte? Vi hade ju all inclusive så jag kan absolut erkänna att det blev två desserter ibland....
Efter middagen gick vi ut på däck och hann precis med att se en fantastisk solnedgång med sprakande färger. Kvällen tillbringades sedan i karaokebaren där vi fick höra varierande bidrag från scenen..

Måndag
Dags för vår första gemensamma utflykt. Det gick att boka olika utflykter från rederiet varje dag men vi hade ordnat ett par stycken på egen hand. Vi hade anlänt till Palma, Mallorca. Bussarna fick varsin guide som duktigt berättade om Palma och Mallorca under färden till vingården José L. Ferrer. På vingården visades vi runt bland stora tankar och mängder av vinfat.
Vi gick även ut på fältet och smakade på färska vindruvor. Populärast under besöket var nog provsmakningen av tre olika viner samt ost och marmelad i vingårdens mysiga trädgård.

Det var en trevlig stämning ombord på bussarna när vi åkte tillbaka till fartyget och sånghäftet åkte fram. Alla sjöng med i Fritjof och Carmencita vilket imponerade stort på mig.
När fartyget lämnade Mallorca så skickade min kusin som bor längs kusten ett foto på fartyget från hennes balkong. Hon stod där och vinkade till oss så jag vinkade tillbaka in mot land :)

På kvällen var det formel night vilket betydde att alla klädde upp sig till middagen i sina finaste kläder. Varje kväll hade vi lite mingel vid Champagne Bar innan middagen och denna kväll såg det ut som om det var en galakväll i Hollywood, alla var så stiligt uppklädda! Efter middagen fanns det chans att få fotografera sig tillsammans med kaptenen och många köade för att få med sig ett minnesvärt fotografi hem.

Tisdag:
Fartyget lade till i Marseilles och det var fria aktiviteter för resenärerna. Många tog chansen att se staden medan andra i gänget valde att bada i någon av fartygets alla pooler i det fina vädret.
På kvällen var det dags att se musikalen Mamma Mia och stämningen var hög då de kända låtarna avlöste varandra. I slutet av föreställningen stod publiken upp och sjöng med i Dancing Queen och Waterloo! Alla var överens om att det var en fantastisk föreställning och de som orkade fortsatte sedan att roa sig i fartygets olika barer och klubbar.

Onsdag:
Fartyget hade anlänt till La Spezia i Italien och en del av resenärerna promenerade runt i hamnstaden medan jag och Frida tog med de som ville till Pisa för att ta de klassiska bilderna när man försöker hålla emot det lutande tornet med händerna... Vi blev 20 stycken som åkte de sju milen till Pisa i taxi. En tryckande värme tog emot oss och alla andra hundratals turister som fotograferade tornet från olika vinklar. Tornet lutade mer än jag hade förestält mig, trevligt att bocka av en sevärdhet från min "to do list"

Dagens stora underhållning stod reseledarna för då de försökte sig på att surfa i vågmaskinen Flowrider. Många av våra resenärer fanns på plats och applåderade när reseledarna visade prov på bra balans i vattnet. På kvällen var det 70-talsfest ombord och på gågatan var det full fart.

Torsdag
Dagens hamnstad var Civitavecchia i Italien. Några tappra resenärer tog tåget till Rom medan de flesta valde att stanna ombord eller att se sig omkring i hamnstaden. Nu hade vi kommit till Medelhavsvärmen och det var rejält svettigt runt poolen. De som orkade aktivera sig spelade minigolf, surfade eller testade på klätterväggen. Det började bli lite glesare runt borden vid middagarna vilket visade att våra resenärer vågade sig på att testa olika restauranger på kvällarna. Det fanns gott om restauranger ombord, vissa ingick i konceptet all inclusive och i en del fick man betala för maten. I tidningen Cruise Compass kunde man se vad som gällde för de olika restaurangerna.

Fredag
Fartyget låg i Neapels hamn och det var dags för gemensam utflykt igen. Bussarna rullade förbi vulkanen Vesuvius och tog oss till staden Pompeji som begravdes av aska år 79 e.Kr. Det var intressant att vandra runt bland ruinerna och man fascinerades av hur duktiga de var på att bygga för ett par tusen år sedan. Vi besökte teatrar, butiker och badhus i den tryckande hettan. En stor eloge till gruppen som kämpade på i den 35-gradiga värmen!!! Vår guide berättade att om man vill se hela Pompeji så krävs det att man är där i sex dagar, vi kände oss nöjda och utmattade efter två timmar....

När vi kom tillbaka till fartyget så var det många som njöt av svalkan i poolen.
Vi reseledare var på strålande humör efter den tuffa utflykten och det var en härlig stämning i teamet. Jag gick iväg till Flowrider och surfade en stund och självklart blev jag lite för självsäker och testade ett trick som slutade med att något brast i högerarmen och sedan kunde jag inte ens räta ut armen. Man är inte ung längre ;)
På kvällen var det dags för Formel night igen och alla var tjusigt uppklädda till middagen.
Vi reseledare firade att veckan hade gått bra och det blev en väldigt rolig kväll med karaoke och dans.

Lördag
Sista heldagen ombord och fartyget befann sig till havs hela sista dygnet. Vi passerade mellan Sardinien och Korsika samtidigt som Petri från Polyresor började bli rejält nervös... Han kunde knappt få i sig någon lunch och varför det ? Jo han hade nämligen blivit anmäld till den stora magplasktävlingen i Aqua Theatre. Det var nästan fullsatt i teatern då Petri och hans medtävlare ställde upp sig på scenen. De fick göra två hopp var till publikens stora jubel och till slut så fick Petri kliva upp på pallen och ta emot en silvermedalj. Vi svenska resenärer jublade och hyllade vår hjälte, det var modigt gjort av Petri!
Resten av dagen tillbringades runt poolen eller vid de olika aktiviteterna ombord.
På kvällen gick många av våra resenärer på den fantastiska föreställningen Blue planet där det bjöds på sång och akrobatik. Det var lite sorgsamt att vandra runt på fartyget sista kvällen, vi hade ju blivit ett sammansvetsat gäng som upplevt en otrolig vecka tillsammans. Jag minglade bland resenärerna och njöt av att höra hur nöjda de var med resan. Många kom fram och sa att de ville åka en vecka till, jag kände precis likadant.

Söndag
Allure of the seas var tillbaka i Barcelona och efter frukost var det dags att ta farväl till fartyget.
Vi flög hem till kalla Sverige och brunbrända kom vi hem till Enköping igen. Vilken upplevelse denna resa var! Nya vänner hittade varandra, vackra städer besöktes, god mat ombord, spännande utflykter och positiv energi i kroppen, nu kommer man nog klara av hösten här hemma.
Jag fick uppleva min absolut roligaste arbetsvecka i livet och är otroligt tacksam för att jag fick chansen att förverkliga en dröm. Jag kommer nog synas på någon kryssning igen i framtiden för det passade mig perfekt. Sol, bad, all inclusive och nya utflyktsmål varje dag.

Ett stort tack till Polyresor och Sparbanken som gav mig chansen att uppleva detta :)

Magnus "Lengan" Legnerfält

©Lengan2015