usa.gif (15202 bytes) New York 2016 usa.gif (15202 bytes)
Snöstormen "Jonas" satte sin prägel på denna resa.....

När det stod klart att Bruce Springsteen skulle ut på turné igen så var det självklart att boka resan till New York för att uppfylla drömmen att se Springsteen & The E Street Band i Madison Square Garden. 2009 såg jag Springsteen på Giants Stadium i New Jersey, det var helt fantastiskt och nu ville jag uppleva stämningen i "The most famous arena in the world". Biljetterna till konserten sålde slut på rekordtid och en extra konsert sattes in, även den sålde slut direkt. Jag hade en biljett i varukorgen hos Ticketmaster men det fungerade inte att betala. Många européer upplevde samma problem så det blev till att leta biljett på andrahandsmarknaden. Till sist hittade jag en biljett på läktaren bakom scenen, ungefär samma plats som jag hade då U2 uppträdde i NY sommaren 2015. Jag valde mellan hotell och att bo i samma lägenhet som jag bodde i vid det senaste besöket, valet föll på Hotell Pennsylvania som var billigare än lägenheten. Dessutom ligger Pennsylvania 50 meter från entrén till Madison Square Garden och tunnelbanestationen Penn Station, ett perfekt läge!

Några dagar innan resan så började det komma oroväckande rapporter om ett stort oväder som var på väg in över USA´s östkust. Snöstormen "Jonas" förutspåddes kunna bli en rekordstorm och dagen innan resan så kom ett sms från flygbolaget att flyget var inställt. Jag var beredd på det och ringde direkt till SAS och bokade om resan till nästkommande dag. Jag skulle landa 13:30 på söndagen och konserten skulle börja 19:30 på kvällen, gott om tid alltså för att ta sig in till New York från flygplatsen Newark. När jag vaknade på söndagen så hade jag fått ett mail från min vän Deb i USA: "Have you seen that the show is canceled!?"
Ridå... Konserten var inställd på grund av att långtradarna med scenen kunde inte ta sig in i New York. Det föll 50-70 cm snö i och omkring staden. Nu hade jag ingen lust alls att åka......

Resedagbok:

24/1:
Åkte till Arlanda och möttes av att flyget var försenat två timmar. Jag var väldigt deppig, drömresan var ju redan förstörd och nu var flyget försenat också.. Jag hoppades att flyget skulle ställas in men strax innan klockan 17 så kom vi iväg. Nu var vi så mycket försenade att det var tur att konserten var inställd. Annars hade jag varit vansinnig för flyget skulle inte hinna fram i tid till konserten. När vi till sist landade så fick vi vänta en timme på att de skulle röja undan snö vid vår gate.... Väl inne på flygplatsen så gick allting snabbt och smidigt. Jag tog Airtrain till tågstationen där tågen in till New York avgår. När jag kom ner på perrongen strax efter klockan 22 så upptäckte jag att det sista tåget in till staden skulle gå om ett par minuter, resten av kvällens tåg var inställda, äntligen lite tur....

Jag klev upp från tunnelbanan och möttes av snöskottande människor och brummande snöslungor utanför Madison Square Garden. Jag tog mig fram till hotellet och checkade in. 10 minuter senare satt jag i en taxi och åkte till en bar där Springsteen-fans samlats för umgås då konserten var inställd. Jag träffade min kompis Deb från Florida och vi försökte ha så kul som möjligt medan barens DJ pumpade ut Springsteenlåtar.
Senare på natten gick jag omkring på gatorna i New York och tittade på all snö och bilarna som var begravda i snömassorna.

25/1:
Nu gällde det att vara positiv och göra det bästa möjliga av situationen. Jag hade förbokat ett besök på museet vid Ground zero, 9/11 museum.
Där inne finns en utställning om terrordådet mot USA den 11e september 2001. Det fanns gott om starka foton, filmer och ljudupptagningar från den mörka dagen. Museet ligger där grunderna för de båda tornen World trade center låg. Det var ett besök som gjorde ett starkt intryck!

Det var kyligt runt de stora bassängerna som nu bildar minnesmärken där tvillingtornen stod. Vita rosor hade som vanligt placerats vid namnen på de omkomna som skulle ha fyllt år denna dag. Bredvid bassängerna står det nybyggda Freedom tower och jag klev in i skyskrapan för att åka upp till utsiktsplatsen i tornet. I hissen upp så spelades ett häftigt bildspel upp på hiss-väggarna. Det kändes i öronen då den snabba hissen åkte upp till våning 102. Där fick man ställa upp sig längs en vägg och sedan startades ett mäktigt bildspel framför oss. När bildspelet var slut så höjdes väggen upp och där bakom dök den fantastiska utsikten över New York upp. Sedan kunde man vandra runt och se New York från alla håll eller sätta sig i baren och ta en drink. Det fanns souvenirer att köpa och på två ställen stod guider och berättade om New York.
Detta var verkligen en sevärdhet jag kan rekommendera!!

Jag promenerade genom snömodden och kom fram till Brooklyn Bridge. Jag gick upp en bit på bron och fotograferade men det var så mycket snö att det var jobbigt att ta sig fram. Jag tog tunnelbanan tillbaka till Penn Station och gick in i Madison Square Garden där jag handlade några beställda New York Rangers-souvenirer till vänner hemma i Sverige. Presenterna lämnades in på hotellet och sedan begav jag mig ut igen i solskenet. Jag vandrade förbi Empire State Building och gick upp till den berömda skridskobanan vid Rockefeller center.
Times square fick givetvis också ett besök, en av mina favoritplatser i NY. Sedan blev det lunch på Shake shack. Jag hade läst om deras berömda hamburgare men de imponerade inte på mig...

På kvällen var det dags för NHL, New York Rangers - Buffalo. Jag älskar ju Madison Square Garden så det var härligt att vandra omkring i korridorerna innan matchen. Ca 18 000 åskådare fanns på plats och det var en förväntansfull stämning då spelarna kom in på isen.
Rangers fick en kanonstart och tog tidigt ledningen med 1-0. Buffalo kämpade sig tillbaka och i den första periodpausen stod det 1-1.
I den andra perioden ökade Rangers farten och det lönade sig, 2-1 var resultatet i nästa paus. En period kvar, det vore kul att få se en seger för mitt favoritlag så att man kunde få lite trevliga minnen från resan trots allt... Vilken urladdning det blev i sista perioden! Rangers gjorde fyra mål och matchen slutade 6-3!! Nio mål och jublande fans, jag var mer än nöjd!! Jag gick tillbaka till hotellet och bytte kläder och klev sedan ut i New York-natten för att ta en mingelrunda. Då såg jag att det var gott om folk vid arenans garage och jag tänkte att det är väl spelarna som åker hem efter matchen så jag gick dit och tittade. Jodå, där satt Henrik Lundqvist i sin bil och signerade fansens tröjor. Jag ropade grattis till Henrik så att han skulle märka att jag var fråån Sverige, sedan gick jag iväg 50 meter från garaget och när sedan Henrik kom körandes så vinkade jag. Henrik noterade att där stod ju den där svensken så han stannade bilen och jag fick chansen att i lugn och ro gratulera till den fina insatsen i matchen.
Han tackade och skrev en autograf, sedan gled han iväg mellan de neonljusprydda fasaderna. Jag var nöjd när jag promenerade upp till Times Square och sedan minglade runt bland neonljusen och de enorma reklamskyltarna.

26/1:
Jag tänkte äta frukost på berömda Ellen´s stardust och på vägen dit så stannade jag till vid ett fönster på Times square. Där innanför sändes ABC´s morgonshow "Good morning America" och plötsligt kom två tjejer från produktionen fram och frågade om jag vill följa med in och vara publik. ja varför inte tänkte jag, all media är ju bra som vi brukar säga.... Efter en säkerhetskontroll så befann jag mig plötsligt inne i studion där Amerikas största morgonshow sänds ifrån. Jag kände inte igen programledarna men de övriga i publiken jublade och selfies med dem.
Vi var med i en halvtimme och det var tre experter som tävlade om att ge de bästa tipsen till att spara pengar. Det var himla roligt under inspelningen, alla i studion skrattade hela tiden och kameramännen hade inga problem att kabla ut bra bilder. När jag såg mig själv i närbild på monitorn så kunde jag naturligtvis inte sluta tänka på hur många miljoner tittare vi hade... Inte lätt att se cool ut då...
Efter sändningen så fick vi ett varsitt presentkort på 25 dollar som tack. Det blev media istället för frukost och efter inspelningen så var det dags att checka ut från hotellet. Resten av dagen kollade jag runt i några shoppinggallerior, bland annat Macy´s.

Med vemod tog jag tåget ut till Newark och flyget hem gick i alla fall i tid... Vi landade på Arlanda strax efter klockan 07 och 08:40 var jag på jobbet i Stockholm... Det blev en kort resa, inte särskilt lyckad, men det blev en bra NHL-match och besöket i One World Observatory var väldigt bra!! Man återvänder nog till New York igen, kanske redan i år....

©Lengan2016